Opbrengst derde editie: € 11.000 voor Jeugdsportfonds Limburg 

De Kiwanis Peel en Maas hebben voor het derde jaar op rij met groot succes het Grand Café de Sport georganiseerd. Tijdens een avondvullend programma interviewde L1-presentator Sander Kleikers verschillende prominente Limburgers. Een veiling van verschillende bijzonder stukken leverde uiteindelijk maar liefst 11.000 euro op voor het Jeugdsportfonds Limburg. Plaats van handeling was het terrein van Stal Hendrix in Kessel, aan de vooravond van Jumping Peel en Maas.

 

Ook dit jaar hadden de Kiwanis Peel en Maas een aantal aansprekende gasten weten te strikken om aan te schuiven. Het spits werd afgebeten door Mike Schloesser uit Weustenraath, de beste handboogschutter ter wereld. Hij legde uit dat hij niet naar de olympische spelen kan, omdat zijn discipline geen olympische sport is. Met als gevolg dat hij waarschijnlijk zijn A-status, en daarmee ook zijn bescheiden toelage van het NOC-NSF gaat verliezen. Daardoor wordt hij helemaal afhankelijk van sponsoring om aan wedstrijden te kunnen meedoen. Hij sloot af met een demonstratie van zijn kunnen, door een serie van zes pijlen allemaal in de roos te schieten.

 

Vervolgens kwam Mieke Verhaegh aan het woord, die als directeur van subsidieadviesbedrijf Trias onlangs is verkozen tot zakenvrouw van Noord-Limburg. “De sleutel tot succes”, aldus Mieke, “is keuzes maken en daaraan vasthouden. Ook moet je de ‘guts’ hebben om risico’s te nemen.” Ze trok een treffende vergelijking met topsport: “Als je onderuit gaat moet je nooit opgeven.”

 

De welbespraakte Arnold Vanderlyde, voormalig bokskampioen, was de volgende gast. Hij vertelde over zijn jeugd in Sittard, hoe hij pas op zijn 15e begon met boksen en al vijf jaar later een bronzen plak veroverde op de olympische spelen in Atlanta. “Ook ik heb ups en downs gehad. Ik ben zes keer de oren gewassen door een zeepje”, doelend op de Cubaan Félix Sávon. Opmerkelijk is zijn niet aflatende positieve houding, die hij nu gebruikt voor workshops in het bedrijfsleven.

 

Daarop was het de beurt aan Jan Smeets, vooral bekend als drijvende kracht achter Pinkpop. Hij onthulde dat hij als voorzitter van de frietfanclub het initiatief heeft genomen voor een ranglijst met de beste frietzaken. Zijn tip: “Frituren in dierlijk vet is ‘not done’. Friet moet je bakken in zonnebloemolie” zo wist hij te vertellen. Ondanks zijn leeftijd houdt hij nog altijd graag de controle, bijvoorbeeld bij Pinkpop. Gevraagd of hij wel eens iets uit handen geeft: “Als het even kan niet!”

 

De volgende die aanschoof was oud-wielrenner en commentator Danny Nelissen. Presentator Sander Kleikers stelde dat hij, als volle neef van wielrencommentator Jean Nelissen, waarschijnlijk niet anders kon dan gaan wielrennen. Dat bleek toch anders, want Danny onthulde dat een familielid van hem maar liefst 30 keer voor Oranje heeft gespeeld en vier keer scoorde. Openhartig was over zijn bekentenis over het dopinggebruik in de wielersport. “Ik wist dat het heel wat teweeg zou brengen, maar ik wilde iets veranderen in de sport. En daarvoor moest iemand vertellen wat er gebeurde.”

 

De laatste topsporter die aan tafel kwam was Sjeng Schalken, voormalig tenniskampioen en momenteel actief als ondernemer in sportkleding. Ondanks zijn niet perfecte service en gezondheid lukte het hem toch de wereldtop te behalen. Hij deed een opmerkelijke onthulling: tijdens zijn jaren aan de top sliep hij maar liefst 13 uur per dag. Waarop Danny Nelissen uitriep “Zo lang zitten wielrenners op de fiets!” Sjeng is inmiddels weer aan het tennissen geslagen, in de Bundesliga 40+. Een leuke uitdaging, waar hij weer met verschillende andere toppers op de baan staat.

 

Wat volgde was een geanimeerd gesprek aan tafel, waarin verschillende bekende persoonlijkheden de revue passeerden. Tom Dumoulin, Mick Jagger en de dit jaar overleden Mohammed Ali.

 

Sander Kleikers leidde vervolgens een quiz, met vragen over de vier tafelgasten. De toeschouwers konden antwoord geven door een rode of groene kaart omhoog te steken. Winnaar werd Robert Puts uit Beek. Hij gaf als enige het goede antwoord op de beslissende vraag met wie Arnold Vanderlyde de titel sportman van het jaar moest delen: schoonspringer Edwin Jongejans.

 

Na een muzikaal intermezzo door de uitstekende formatie Effe Dimme begon de veiling, waar het uiteindelijk om ging. Veilingmeester Joep Verbugt deed zijn uiterste best om zoveel mogelijk op te halen met de verkoop van een aantal bijzondere veilingstukken. Topstukken bleken een beeld van kunstenaar Jos Dirix en een workshop Fighting for Succes door Arnold Vanderlyde. De band Effe Dimme bood na afloop van de aangekondigde stukken nog spontaan een huiskamerconcert aan.

 

Sjeng Schalken mocht als ambassadeur van Jeugdsportfonds Limburg een cheque in ontvangst nemen met daarop de opbrengst van de veiling. Jean-Paul Kremers maakte namens Kiwanis Peel en Maas het eindbedrag bekend: 11.000 euro. Daarmee kunnen minstens 44 Limburgse kinderen een sport gaan beoefenen, en zo echt meedoen in de maatschappij. Het was een mooie afsluiter van een prachtige avond.